Kunstcluster,Nieuwegein, Netherlands

16 15 14 13 12 11 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01

Kunstcluster,Nieuwegein, Netherlands

A project by: van Dongen-Koschuch, de Architekten Cie.

The Kunstcluster (Art Cluster) is a landmark of the town centre of Nieuwegein, which isto be redeveloped over the next few years. A new town hall is to be built, with shops,homes and offices above ground, and underground parking. The site of the Kunstcluster consists of two conjoined blocks: the theatrewith arts centre as well as the multi-storey car park combined with retail space.The new theatre comprises two auditoria: a main stage with circle, seating audiences of 650 – 700, with podium and ample stage space for all types of production; and a studio theatre seating 200, also with circle. The studio consists of flat floor and fold-away stage, and will be available for events of all kinds, including pop and other music. Completing the complex are three spectacular foyers and a theatre café looking on to the central square, the Stadsplein. Above the theatre will be an arts centre, a multifunctional venue for music, dance and acting classes.
The glass façade is printed, to give the illusion of (stage) curtains. This applied print also considerably reduces the percentage of light penetration via the south and east façade, preventing overheating on sunny days. The foyers, and therefore most people,are located on the Stadsplein façade to the south. Here, the pigment of the print is sufficiently transparent and translucent to make the image visible from inside to outside,and from outside looking in.A ‘shop window,’ roughly 20 metres high,enables anyone walking across the central square to get a glimpse of the audiences inside. Theatre goers, in turn, overlook the town centre from the three foyers, respectively 5, 10 and 15 metres up. The façade is flood-lit after dark with energy-saving LED lighting.
In the redeveloped town centre nearly all cars will go underground. The multi-storeycar park next to the Kunstcluster is an exception.This block is literally a green lung inthe stone-built urban environment. Analysis during the design process came up with the idea of a parking structure which would be carbon-neutral both to build and, expressly also, to operate. The garage frontage on the Stadsplein side is four metres thick. Here acascade stairway wends its way up/down through a bamboo plantation six metres high. Prints on the balustrades and other glazed surfaces graphically reflect the bamboo image. The ground floor accommodates retail, resulting in a living streetscape.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s